O formă de psihoterapie dedicată partenerilor unui cuplu.

Până și basmele păstrează tăcerea despre ce se întâmplă după ce Făt Frumos și Ileana Cosânzeana se iau unul pe altul și ne spun destul de succint și criptic „si au trăit fericiți până la adânci bătrâneți, fără să ne spună niciodata… cum.

În cazul terapiei de cuplu relația în sine este pacientul.

Psihoterapia de cuplu se adresează tuturor celor care sunt interesați să își îmbunătățească relația de cuplu, să aducă o schimbare benefică sau să ia o decizie care vizează viitorul cuplului.

CE ESTE TERAPIA DE CUPLU?
Psihoterapie de cuplu – o formă de psihoterapie dedicată partenerilor unui cuplu și presupune participarea amândurora cu sprijinul psihoterapeutului. Esențială este crearea unui loc și timp special în care partenerii să își poată concentra atenția asupra cuplului pentru a putea favoriza schimbarea. Acest moment special este generat de dorința amândurora de a explora și a clarifica temele de interes pentru cei doi.  Terapia de cuplu ajută partenerii în primul rând să își identifice dificultățile, apoi să le analizeze și în final să găsească soluțiile potrivite.

CÂND APELAM LA TERAPIA DE CUPLU?
Apelăm la terapia de cuplu atunci când simțim că nu mai avem răbdarea să ne ascultăm, când conflictele escaladează în doar câteva momente la cote alarmante. Sau atunci când relația s-a răcit și niciunul dintre cei doi nu mai știe cum să facă pași spre a se apropia de celălalt. Sau când nu știm pe ce drum să ne îndreptăm, într-un moment de cumpănă în cuplu. Uneori apelăm la terapia de cuplu când vrem să ne reinventăm relația, să investim timp, sentimente și energie, care au fost blocate mult timp.

CARE ESTE ROLUL TERAPEUTULUI?
Terapeutul are rolul de a crea un moment propice dialogului, deschiderii și schimbării. În primul rând va favoriza un dialog pe principiul comunicării nonviolente, centrate pe a vorbi din perspectiva propriilor experiențe mai degrabă decât despre celălalt. Va ajuta in modelarea stilurilor nepotrivite de comunicare si relationare dintre cei doi parteneri si obtinerea unor stiluri noi si eficiente. Terapeutul va ajuta partenerii să își reînvie empatia pentru celălalt, să redea puterea de a asculta fără a întrerupe și de a afla astfel lucruri pe care nu le știa despre celălalt. Terapeutul va fi imparțial, nu va lua niciodată partea unuia sau a celuilalt, nu va căuta vinovați, alianța fiind cu cuplul în întregul lui.

TEMATICI ALE TERAPIEI DE CUPLU
Lipsa comunicării și escaladarea conflictelor
Dificultăți de gestionare a furiei – violență
Schimbări majore -pierderea unui loc de muncă, schimbarea domiciliului
Partenerii cuplului au devenit doar parinti pentru copiii lor, fiind din ce in ce mai putin sot/sotie si iubit/iubita
Infidelitate, gelozie
Dificultăți pe plan sexual
Partenerii nu se mai simt apreciati, intelesi, doriti sau iubiti
Lupta pentru putere, control
Separare sau divorț

UN NOU INCEPUT
Terapia de cuplu porneste de la obiectivele pe care vor sa le atinga partenerii la nivelul cuplului, pe baza asteptarilor si nevoilor fiecaruia. Cel mai adesea problemele in cuplu apar de la o comunicare defectuoasa, pe baza frustrarilor acumulate in timp. Cei doi nu mai reusesc sa-si comunice nevoile si asteptarile deoarece furia transforma orice dialog intr-o acuza, intr-o lupta. Psihoterapia de cuplu iti poate oferi perspective no…

Întrebarea tuturor este – Cei aduce pe oameni în terapie? Iar în timp răspunsurile mele au variat – de la lipsa sexului și intenția de a-l schimba pe celălalt, la războaiele cu privire la creșterea copiilor, la insuficiența banilor și până la dorința de armonizare a strategiilor de comunicare. Azi, însă, știu că partenerilor de cuplu le vine mult mai ușor să vorbească despre ceea ce le lipsește, decât despre ceea ce au și aproape imposibil să-și recunoască nevoile înnăscute de atașament și iubire. Nu ne mai înțelegem! Nu mai comunicăm! Ne certăm tot timpul! Sau – Nu mai facem sex! Sunt enunțurile pe care le aud oră de oră, iar dacă-i întreb – Și ce nevoi aveți? Ce vă doriți cu adevărat de la viață și ce sunteți dispuși să faceți pentru relație? Cu o mai mare sau mai mică abilitate, îmi întorc răspunsurile lor în așa fel încât să ajungem din nou la ce nu primesc sau ce nu funcționează în relații.

Potrivit mai multor dovezi științifice, care desigur că nu pot confirma subiectivitatea fiecărui individ sau toată paleta de istorii psihologice, dincolo de suprautilizatele motive de genul – bani, sex, parenting sau probleme de comunicare, adevărata cauză a durerii noastre psihologice este pierderea sentimentului de apartenență și a valorii personale în ochii, urechile și inima unui celălalt semnificativ.

Aici reamintesc tuturor ca, desi ne putem masa singuri, masajul cu mana altuia este mai placut si mai bun, iar masajul facut de un specialist – cu atat mai mult! Cand relatia doare, „masajul cu mana specialistului este solutia optima.

CABINET INDIVIDUAL DE PSIH. STOICA MADALINA

URMARITI-MA PE

PROGRAM

Luni–Vineri 10:00–21:00
Sambată-Duminică Închis